Många asylsökande hamnar i Norberg

1:27 min

I Västmanland finns det för tillfället omkring 2 000 asylsökande. Av dem befinner sig runt 500 i Norberg; en hög siffra sett till kommunens storlek.

Klockan 15-16 blir det valdebatt mellan Norbergs kommunpolitiker i P4 Västmanland. Då tas bland annat frågan om flyktingmottagandet upp. Lyssna gärna då!

Norbergs kommunalråd Åsa Eriksson (S) har tidigare riktat skarp kritik mot regeringen för att de inte styr placeringen av asylsökande bättre över landet.

Ciya Karim, integrationsutredare på Länsstyrelsen i Västmanland, bekräftar att kommunen har tagit emot väldigt många asylsökande bara under det senaste året. 

-- År 2012 tog kommunen i Norberg emot åtta flyktingar. Redan 2013 var den siffran uppe på 50 stycken. Där ligger den stora utmaningen: från att knappt ha haft några flyktingar till att ha en organisation för så många fler flyktingar.

– Att det blivit så många beror på kriget i Syrien.

Det rör sig ju om en väldigt liten kommun. Hur hanterar man situationen?

– Det är en utmaning, och det är Migrationsverket som ansvarar för de asylsökande.

– Det förs väldigt mycket dialog mellan regeringskansliet, andra myndigheter och kommunerna. Men i nuläget vet jag inte det, säger Ciya Karim till P4 Västmanland.