Stor pingisdag ska locka ungdomar

1:20 min

Bordtennisen har under de senaste åren fått svårare att locka ungdomar till sporten. För vända på den negativa trenden så visas sporten upp i dag på 18 köpcentrum runt om i landet.

Två av de städer där Bordtennisens dag under lördagen arrangeras är i Västerås och Köping.

– Vi vill ju att det ska ge större intresse, kanske locka lite mer publik på Team Mälarenergis matcher i elitserien och naturligtvis nya spelare, säger Roger Thunberg som är ordförande i Köpings BTK.

Köpings BTK följer mönstret som övriga landet när det gäller intresset för pingis. Men Enligt Roger Thunberg är inte rekryteringen det största problemet.

– Vi får spelare som kommer men när de sen blir bättre och bättre och det blir svårare så är det kanske enklare att gå över till en lagidrott.

Den värsta dippen för bordtennisen var för fem år sedan då antalet licensierade spelare låg under tiotusen-strecket. Idag har läget stabiliserats och siffran har stigit något.

Men det ska jämföras med storhetstiden på 70- och 80-talet, då det var dubbelt så många spelare och klubbarna hade kölistor.

Att nå tillbaka dit är kanske att ta i men Roger Thunberg hoppas att Bordtennisens dag ska ge resultat.

– Det vore riktigt roligt att se 15-20 spelare från Köping på läktarna igen på tävlingarna. Vi har toppen men behöver bredden.

Det kanske händer något efter Bordtennisens dag?

– Ja det är klart. Vi får in några nya. Det lovar jag, säger Roger Thunberg.