V välkomnar Ung Vänster igen

1:21 min

Vänsterpartiet i Västmanland samarbetar återigen med Ung Vänster Västmanland. I juni bröt partiet med ungdomsförbundet i länet efter att flera i den dåvarande styrelsen var positivt inställda till våldsbenägna Revolutionära fronten.

Ung vänster fick då inte längre använda partiets lokaler. Sedan dess har saker förändrats och Hans Jansson, distriktsordförande för Vänsterpartiet Västmanland, berättar att ungdomsförbundet är välkomna igen.

– Vi bytte helt enkelt lås. Och vi har nu kontakt med en ombudskvinna för Ung vänster som arbetar under valrörelsen med skolinformation och sådant.

Hur ser relationen mellan Vänsterpartiet Västmanland och Ung vänster Västmanland idag?

– Det ser väl rätt så bra ut, så vi ser fram emot en bra valrörelse tillsammans med Ung vänster.

Så de fick en nyckel till nya låset?

– Ja, inte de som var aktiva då, men de som representerar Ung vänster nu har nyckel.

I somras uteslöts flera av Ung vänster Västmanlands styrelsemedlemmar av eftersom de sagt att Revolutionära fronten och AFA behövs som skydd så att aktivister ska kunna fortsätta kämpa för feminism och socialism.

En av de uteslutna var enligt Säpo också med i Revolutionära fronten och dömdes till fängelsestraff efter att en rökbomb kastats in i en lägenhet i Torshälla, där en medlem i det nynazistiska Förbundet nationell ungdom bodde.

Ung vänster har sedan dess inte fått ihop någon ny styrelse i Västmanland, men man har ombudsmannen Cecilia Ronsten som jobbar med att bygga upp en ny. Henne samarbetar Hans Jansson gärna med.