Kommunen betalar 400 000 för att bli av med Björnöföretagare

2:56 min

När Västerås kommun ville begränsa Björnö stug- och aktivitetscenters möjligheter att anordna framtida event protesterade företaget. Då drog kommunen tillbaka sitt avtalsförslag och tvingar bort företaget från Björnö.

Trots att Västerås kommun tycker att man handlat rätt i ärendet så har man ändå valt att köpa ut André Axelsson och hans företag med 400 000 kronor. Allt för att slippa en kommande rättsprocess.

Det var många, både vanliga lyssnare och lokala politiker som reagerade när det i våras blev klart att Björnö stug- och aktivitetscenter i det nya hyresavtalet med kommunen förbjöds att fortsätta med den eventverksamhet man byggt upp genom åren.

Kommunen menade att det aldrig varit tillåtet för André Axelsson och hans företag att bedriva företagsevent eller uthyrning av sport- och friluftsartiklar. Det var istället Björnögården som enligt kommunens nya avtal var det företag som framöver skulle få syssla med den här typen av verksamhet.

André Axelsson valde då att ta strid med kommunen i vad han, och många andra ansåg vara ett rävspel där kommunen genom att begränsa möjligheterna för en privat företagare samtidigt gynnade en annan.

Kommunens svar på kritiken blev att man erbjöd Björnö stug- och aktivitetscenter att fortsätta med uthyrningen av sportartiklar, men då enbart till gäster som även hyrde en stuga. En begränsning som André Axelsson inte kunde gå med på.

– Det funkar inte att det blir så begränsat och det skulle ställa till det för alla skolor och föreningar som aldrig bor hos oss. Då valde kommunen att dra tillbaka erbjudandet om fortsatt hyra helt och hållet och vi ska nu vara ute ur lokalerna senast sista september.

Ville ni inte strida mer för det här?

– Självklart ville vi det och vi tog hjälp av advokater och jurister och var beredda att ta det här till hyresnämnden. Det vi fick klart för oss både från kommunen och våra jurister varatt hur mycket vi än bråkar så kommunen ändå fortsätta säga att vi inte får hyra och då blir frågan bara hur mycket pengar det kommer att kosta och då var det inte värt det.

Men trots att kommunen menar att de gjort rätt så har de ändå givit dig en del pengar

– Ja det stämmer, och det är också därför vi dragit tillbaka ärendet från hyresnämnden. Vi valde att ta pengarna istället för att kanske driva ärendet i domstol under flera år. Det här ger mig en möjlighet att fortsätta min verksamhet på en annan plats. Det känns ändå skönt i slutänden att slippa sitta i rätten för det tror jag hade blivit en ganska destruktiv process.

Får man fråga hur mycket pengar du fick av kommunen?

– Nej, det tycker jag inte att vi tar här.

Allmänna handlingar som P4 Västmanland tagit del av visar att kommunen betalat André Axelsson och Björnö stug- och aktivitetscenter 400 000 kronor för att slippa en rättstvist i ärendet.