P4 Förmiddag testar: Crosskart

9:31 min

I helgen är det dags för finalen i SM i Crosskart på Västerås Motorstadion. Två lokala hopp är brödrarna Christian och Johan Eklund som bjudit in Jonna och Martin för att testa på Crosskart.

– Crosskart är en blandning av en fyrhjuling, en gokart och en cross. Du har en crossmaskin i och  sen kör man på en rallykrossbana. Det är väldigt rolig hobby, säger Christian Eklund.

– Crosskart är det absolut roligaste  du kan göra för rätt pengar. Du åker en säsong i Crosskart-SM för samma som du åker EN SM-tävling i Rally. Nackdelen är att de kostar  en del i inköp. En begagnad kan kosta 70-80 tusen. Men sen och andra sidan så håller de sig rätt länge, säger Johan Eklund.  

Vad får du betala för en säsong ungefär?

– En säsong i SM kostar 50 000. Då har man bra grejer, säger Johan. Det är klart att det är mycket pengar men och andra sidan går den 0-100 km/h på tre sekunder, vilken annan bil gör det för de pengarna?

Vad har ni för förväntningar på helgens SM-tävling?

– Jag har inte åkt hela säsongen i år men målsättningen det är att va i final.  Jag har äldsta bilen, jag har äldsta motorn och jag är nästa äldst i hela startfältet. Men jag ska fanimej försöka bli först, säger Johan Eklund.

– Jag siktar ju på att vinna men annars måste jag väl bli tvåa efter brosan, säger Christian Eklund.

Är familjekampen viktigare än SM-bucklan?

– Ja!