Avslutning av räddningsinsats uppskjuten till nästa vecka

1:30 min

Enligt planerna skulle räddningsinsatsen kring skogsbranden ha avslutats i dag. Men nu blir det uppskjutet i drygt en vecka - det för att skogsägarna ska få bättre förberedelse.

I och med att räddningsinsatsen avslutas ska de cirka 200 berörda skogsägarna ta över ansvaret för marken. Men för det krävs mer förberedelse och stöd, säger Åke Jacobsson som leder arbetet kring branden på Länsstyrelsen.

– Hade det varit en vanlig skogsbrand hade räddningsledaren fattat ett beslut och bett skogsägarna skriva under ett papper och därefter lämna över ansvaret till dem.

– Men vi tycker inte att det är rimligt och möjligt i det här fallet så nu villl vi hjälpa till med eftersläckningen och bevakningen och samordna de 200 skogsägarna, säger Åke Jacobsson.

Informationsmöten kommer hållas med skogsägarna under nästa vecka och tidigast på torsdag kan beslut tas om att då avsluta räddningsinsatsen.

I samband med det kommer också räddningsledaren Lars-Göran Uddholm att lämna sitt uppdrag. Enligt lagstiftningen ska då skogsägarna ta över ansvaret för marken och stå för eftersläckning och bevakning, vilket också kommer ske rent formellt.

Men ansvaret för marken kommer alltså ändå inte ensamt vila på skogsägarna, utan Länsstyrelsen kommer bistå på flera olika sätt.

– Vi kommer bland annat att ha bevakning från luften via flyg, för att se om det blir några bränder.

Länsstyrelsen kommer också erbjuda en utbildning till alla skogsägarna så att de får lära sig om riskerna med att arbeta i brännskadad skog och hur man går till väga.

I praktiken kommer alltså skogsägarna och Länsstyrelsen dela på ansvaret för marken och eftersläckningsarbetet en tid framöver.

– Det är mycket ovanligt - jag har aldrig varit med om något liknande, säger Åke Jacobsson.