Tunt på den västmanländska matkartan

3:58 min

Bara fem av de produkter och maträtter som Jordbruksverket valt ut som extra intressanta kommer från Västmanland. Dessutom tillverkas nästan inget av det kommersiellt i länet.

I samband med den stor matmässa i Växjö, MAT2014, presenterar Jordbruksverket en lång lista med lokala matprodukter som kan bli aktuella för att få den speciella EU-märkning för ursprungsskyddade produkter, som till exempel Blå Stiltonost, Kalixrom och skånsk spettekaka.

Men det här är ingen rolig lista när man tittar på det som kommer från Västmanlands län.

Av flera hundra produkter så är det bara fem varor som kommer från Västmanland. Dessutom blir det inte bättre när man tittar närmare på listan.

Arbogapastej tillverkas av ett företag i Örebro län. Samma sak med osten Bredsjö blå. Även Hjälmaregösen delar vi med våra västra grannar. Stockkumlaost har fram till nyligen bara tillverkats av ett mejeri i Nyköping och Västeråsgurka tillverkas i Skåne.

Men enligt Lena Ryberg-Ericsson, projektledare för Smaka på Västmanland, som hjälpt till att ta fram den här listan, betyder det inte att Västmanland saknar mattraditioner.

– Vi har ett brett kulturarv vad gäller mat, men vi har inte varit så bra på att ta tag i det.

Västmanland blev tack vare järnmalmen tidigt blev ett rikt län med internationella kontakter och det påverkade även vad vi åt enligt Lena Ryberg-Ericsson.

– Jag tror att eftersom vi hade en så rik handel, så kom det hit så mycket influenser, det fördes bort mycket influenser, och det var det vi blev bra på.