Slutet närmar sig för Westmannaturism

Efter snart 40 års verksamhet kommer länets turistorganisation Westmannaturism allt närmare en avveckling. Snart har man helt enkelt inga pengar kvar att bedriva verksamheten med.

Stiftelsen som bildades 1968 med länets kommuner och landstinget som huvudmän riskerar att gå i graven om drygt ett år. För då är pengarna slut, personalen borta och alla de tillgångar man en gång i tiden skaffat sig, för länsbornas rekreation och upplevelse, är sålda.

Tapio Hovebro är sedan fem år VD för Westmannaturism.

-Jag är helt medveten om att de beslut som är fattade innebär att Westmannaturism kommer att läggas ner den sista december 2006, om inga nya beslut fattas, säger han till P4 Västmanland.

Det ödesdigra beslutet som innebar en utarmning av stiftelsn togs hösten 2003. Då beslutade ägarna att alla tillgångar skulle säljas och de ekonomsika bidragen från kommuner och landsting skulle sänkas från drygt 12 miljoner 2004 till fem miljoner 2006. Men trots de ekonomiska försämringarna beslutade ägarna att verksamheten skulle drivas vidare i samma omfattning, och därmed tar pengarna snabbt slut och kvar nästa höst kommer 700 000 kronor att vara om inga nya medel kommer.

På tisdag skall ägarna, dvs länets kommuner och landstinget, diskutera situationen för Westmannaturism.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista