1 av 2
Tobias Nordlander (S) föreslås bli kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen i Surahammar. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
2 av 2
Erkki Visti (C) föreslås bli andre vice ordförande i kommunstyrelsen i Surahammar. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.

S och C ska styra gemensamt i Surahammar

1:08 min

Nu är det klart att Socialdemokraterna i Surahammar ska samarbeta med Centerpartiet för att få majoritet i kommunen den kommande mandatperioden.

Socialdemokraterna har i flera decennier varit det helt dominerande partiet i Surahammar och ofta haft egen majoritet. Men partiet backade rejält i årets kommunval och förlorade nästan elva procentenheter.

Nu måste Socialdemokraterna hitta någon att samverka med och idag berättade Tobias Nordlander (S) varför valet föll på just Centerpartiet.

– Centerpartiet står oss väldigt nära i de frågor som vi har som hjärtefrågor för kommunen. Vi ser att vi kommer att ha lätt att samarbeta med varandra.

Det nya samarbetet kommer att ge ett bra och stabilt styre i Surahammar menar Tobias Nordlander.

– Vi är överens i de ekonomiska frågorna, att vi behöver ha en ekonomi i balans, vi behöver amortera av på lån och ta ansvar för hela kommunen.

Vad kan bli svårast att enas om med Centerpartiet?

– Vi har ingen knäckfråga idag som vi ser när vi diskuterar. Det kommer att gå bra helt enkelt, säger Tobias Nordlander.

Förslaget är nu att Tobias Nordlander blir kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande, och att Centerpartiets Erkki Visti blir andre vice ordförande i kommunstyrelsen i Surahammar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista