1 av 2
LED-belysning på Finnslätten / Foto: Ulf Palm Västerås stad
2 av 2
LED-belysning på Finnslätten i mörker / Foto: Ulf Palm Västerås stad

Belysning längs cykelväg slopas efter skadegörelse

"Har inte råd att ersätta de gång på gång"
1:32 min

Belysningen längs cykelbanan mellan Hökåsen och Finnslätten i Västerås tas bort. Orsaken är att för många av solcellslamporna stulits eller saboterats.

– Man har åkt eller sprungit förbi och slagit sönder dem och eftersom det varit så mycket bekymmer med det så har vi tagit ett beslut att plocka bort stolparna. Vi lägger de på lager och hoppas kunna sätta upp de någon annanstans, säger Ulf Palm, kommunikationsstrateg hos Västerås stad.

Lamporna sitter på stolpar som är ungefär en meter höga. Solcellerna laddar upp ett litet batteri under dagen och med hjälp av rörelsesensorer tänds lamporna när en cyklist eller fotgängare sedan närmar sig i mörkret för att efter en stund släckas igen.

Västerås var först ut i Sverige att prova den här tekniken:

– Belysningen sattes upp för fem år sedan, och vi var först i landet med den här rörelsestyrda LED-belysningen. Vi valde just den här sträckan efter önskemål från de som pendlingscyklar.

Det handlar om en sträcka på tre kilometer som nu blir utan belysning.

– Vi har inte råd att ersätta de gång på gång, säger Ulf Palm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".