Stig Henriksson (V), ställde en fråga till försvarsministern / Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.

Försvarsministern svarade på fråga om brandhelikoptrar

Henriksson: Är väl inte helt nöjd med svaret
1:33 min

I dag debatterades den stora skogsbranden i Västmanland i riksdagen. Tidigare kommunalrådet i Fagersta, Stig Henriksson, undrade hur den nya regeringen tänker förbättra försvarets möjligheter att bekämpa stora bränder.

Bland annat har ju kritik framförts om brist på helikoptrar som kan släcka till exempel skogsbränder.

Och i dag besvarades Henrikssons interpellation av försvarsminiser Peter Hultqvist. Och hans svar handlade främst om att den tidigare regeringen i augusti tillsatte en utredning kring skogsbranden och vilka behov som kan finnas vid liknande framtida händelser. Han vill inte föregå slutsatserna i den utredningen.

Stig Henriksson påpekade i debatten de kraftiga förseningarna i redan pågående upphandlingar av nya brandhelikoptrar:

– Trots att upphandlingen började för 15 år sedan, leveransen för 6 år sedan så finns inte utrustning för brandbekämpning till de här helikoptrarna, sa Henriksson i riksdagen i dag.

Och så här säger Stig Henriksson i efterhand om svaret han fick från Peter Hultqvist i dag:

– Jag är väl inte helt nöjd med svaret, men jag uppfattade det ändå att försvarsministern har samma ambitioner som undertecknad att detta måste lösas. Det är ju också en principiell fråga för att det för ett antal år sedan togs ett beslut att försvaret visserligen ska hjälpa till i det civila samhället om man har resurser över. Men ska inte köpa materiel som bara är till för det civila samhället, och det tycker jag är lite fel, säger Stig Henriksson, som sedan en tid tillbaka är ledamot i Försvarsutskottet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".