Författaren Carl-Michael Edenborg. Foto: Cato Lein

Bok om bombundergång kan få augustpris

"Det är ovanligt med fantasifulla texter - det brukar vara mycket socialrealism"
3:09 min

Carl-Michael Edenborg kan få Augustpriset för en historisk roman om en flicka som ska bli alkemist och förgöra världen med en bomb. Och han är inte det minsta försvånad över nomineringen.

Carl-Michael Edenborg bor på en gård utanför Sala. Han är doktor i idéhistoria och har forskat om alkemi inom idéhistorien. "Alkemistens dotter" utspelar sig för 200 år sedan i Sverige, och handlar om en flicka som fått i uppdrag av sin far att bli alkemist. Men det räcker inte med det.

-– Hon ska också  bygga en bomb som ska förinta hela kosmos. De tror nämligen att det inte är Gud som har skapat universum utan djävulen, säger Carl-Michael Edenborg.

De idéerna har han hämtat från gnosticismen, en kristen sekt som trodde att djävulen låg bakom universum. Det enda goda i människan blir då hennes odödliga själ.

-– Det som jag tycker är fascinerande med det här är slutet på allt, även om det inte är en bomb. En vacker dag kommer ju universum att försvinna. Det intressanta med det är att då försvinner ju också tiden, och när tiden försvinner, då har ju egentligen aldrig någonting funnits, säger Carl-Michael Edenborg.

Han hymlar inte med att han är nöjd med att boken är nominerad till Sveriges finaste litteraturpris, vid sidan av Nobelpriset.

-– Jag har verkligen försökt skriva en rafflande, överraskande roman. När jag läste slutkorrekturet kunde jag inte lägga ifrån mig boken de sista hundra sidorna. Det gick inte!

Den 24 november delas Augustpriset ut, då har "Alkemistens dotter" chans att belönas för bästa skönlitterära bok.

Cecilia Tiberg
cecilia.tiberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".