Två personer har hittats döda efter den kraftiga branden. Foto: TT.

Mycket ovanligt att hot stoppar räddningstjänsten

"Det händer nästan aldrig"
1:18 min

Vid branden på en gård mellan Kungsör och Köping, då två personer hittades döda, tvingades räddningstjänsten avvakta med släckningsarbetet på grund av vapenhot. Något som är mycket ovanligt.

– I vår värld, som bor ute i glesbygden, så är det väldigt ovanligt. Det har väl hänt vid nåt enstaka tillfälle förut att vi har fått vänta, men det händer nästan aldrig, säger Tomas Fransson på Västra Mälardalens räddningsförbund.

I samband med branden kunde räddningstjänsten inte åka fram och börja släcka på en gång eftersom en man vid huset var beväpnad och sköt mot poliserna som var först på platsen. Räddningstjänsten fick order om att stanna en bit därifrån och avvakta.

Thomas Fransson berättar hur det kändes att inte genast kunna börja med släckningsarbetet:

– Det känns inte riktigt bra. Nu förstår jag naturligtvis varför vi fick vänta. Men normalt sett vill vi gärna vara så snabba som möjligt så att vi kan begränsa bränder så fort vi kan. I och med att man får vänta några minuter så hinner det ta sig lite mer. Släckningsarbetet blev ju lite besvärligare på grund av det, men vi lyckades ändå släcka till slut.

Tror du att ni kunde ha räddat de här personerna om ni hade kunnat börja släcka tidigare?

– Jag har ingen aning om de redan var döda eller om det var branden. Det får utredningen utvisa, det kan jag inte svara på, säger Thomas Fransson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".