Roger Kumlin är orolig att någon ska köra in i hans buss bakifrån. Foto: Mattias Pleijel/Sveriges Radio.

Facket tänker sätta press på VL om slöa bussar

"Någonting måste vi göra"
1:34 min

VL:s bussar mellan Sala och Västerås accelererar inte ordentligt och är trafikfarliga menar flera busschaufförer. Facket Kommunal känner igen problematiken och kräver nu åtgärder.

– Jag vet att förare har varit i kontakt med mig och andra skyddsombud och tagit upp det här problemet. De säger att bussarna är slöa och att det är obehagligt att åka ut från hållplatser. De känner att de inte har marginalerna och är oroliga att det ska hända en olycka.

P4 Västmanland fick ett lyssnartips om att VL:s bussar som kör mellan Sala och Västerås är trafikfarliga. Flera chaufförer som P4 Västmanland varit i kontakt med säger att de är oroliga att bli påkörda bakifrån när bussarna ska sega sig ut på vägen.

Om VL inte gör något åt det här. Vad kan ni från fackligt håll göra?

– Någonting måste vi göra. De ska inte behöva sitta och köra bussar som de är rädda för. Vi måste ju sätta mer press på arbetsgivaren, säger Lena Sjökvist.

Hon tycker att VL inte har lyssnat och inte tagit frågan på allvar.

– Det här problemet har de haft upp ända sedan 2013 på våren, med sin närmaste chef, så det känns inte som att de tar det på allvar, säger Lena Sjökvist.

Imorgon bitti efter klockan 08:00 svarar VL:s vd Peter Liss på kritiken från förare och fack. Hör också vad VL tänker göra för att lösa problemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".