Frej Barnelius är en av dem som lyckats efter ett yrkesprogram på gymnasiet. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.

Svårt få jobb efter yrkesprogram

"Ångrar inte att jag gick en yrkesutbildning"
1:52 min

Yrkesutbildningarna på gymnasiet leder till för få jobb, menar LO. Ett år efter avslutat yrkesprogram på gymnasiet har endast var tredje etablerat sig på arbetsmarknaden.

Det enligt siffror från Skolverket som LO sammanställt om elever som gick ut gymnasiet 2007, 2009 eller 2011.

– Det ligger alldeles för lågt med tanke på att yrkesprogrammen syftar just till att ge ungdomar arbete. De håller för låg kvalitet helt enkelt. För få får den praktik de har rätt till, säger Nina Andersson Brynja utbildningspolitisk utredare vid LO.

– Det är också alldeles för få som får möjlighet att läsa in behörighet till högskolan och så vidare, det finns alltså flera aspekter som pekar på för låg kvalitet på sina håll. På sina håll håller de också god kvalitet det ska man säga.

Det är stor skillnad mellan olika utbildningar. Ett år efter gymnasiet hade upp emot 67 procent av eleverna som gått energiprogrammet och upp emot hälften av eleverna på bygg och fordon i Västmanland etablerat sig på arbetsmarknaden. 

Svårast att etablera sig på arbetsmarknaden hade elever som gått barn & fritid eller media. Här är det dock fler som pluggar vidare efter gymnasiet jämfört med energi-, bygg- och fordonseleverna. 

En som har känt på arbetslösheten, men som idag har ett halvtidsjobb är västeråsaren Frej Barnelius som gick ut elprogrammet 2011. Vissa perioder har han varit arbetslös, men idag är han heltidsanställd. 

– Jag ångrar inte att jag gick en yrkesutbildning. Jag trivs bra med det jag håller på med, man får jobba med kroppen och tänka samtidigt. 

Om du fick göra valet en gång till, med facit i hand. Vad skulle du välja för gymnasieutbildning? 

– Jag skulle nog välja samma, jag tycker att det har gått bra för mig, säger Frej Barnelius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".