Elizabeth Salomonsson (S), Köping. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.

"Zigenarbacken" inget problem i Köping

"I folkmun är det inget negativt"
2:43 min

"Zigenarwurst" på korvkiosker fick romer att reagera i Stockholm. I Köping finns "Kvareteret Zigenaren" och "Zigenarbacken", men det finns ingen uppslutning bakom att ändra namnet, säger Elizabeth Salomonsson (S).

Namnet Zigenarwurst på menyn hos korvkiosker i Stockholm mötte reaktioner för några veckor sedan. "Folk är inte medvetna om vad z-ordet kommer ifrån och vad det egentligen betyder. Det är ju förnedrande och nedvärderande", sa Emir Selimi från Unga Romer till P4 Stockholm.

I Köping finns en plats som heter "Zigenarbacken" sedan mer än 50 år. För fem år sedan så kom det ett medborgarförslag till Köpings kommun om att man borde ändra namnet på "Zigenarbacken" och "Kvarteret Zigenaren" i Köping. Men så blev det inte.

-– Det fanns faktiskt ingen uppslutning bakom att ändra namnet. Det är ju ett gammalt namn med historisk bakgrund. Jag har också för mig att vi hade kontakt med företrädare för romska föreningar och inte heller de tyckte att vi behövde ändra namnet, säger Elizabeth Salomonsson, ordförande för kommunstyrelsen i Köping (S).

Bakgrunden till namnet är den lag som fanns i Sverige under delar av 1900-talet som inte tillät att romer stannade i kommunen längre än ett dygn. Då hänvisades man till en campingplats för att slå läger, som har kommit att kallas Zigenarbacken.

Men många tycker ju i dag att zigenare är ett nedsättande ord?

-– Ja. Men just i samband med Zigenarbacken så träffar jag ingen Köpingsbo som upplever det här som något negativt, i folkmun är det ingen som tänker på det här i negativa termer, säger Elizabeth Salomonsson.

Kan det påminna om en tid som inte alls ligger långt borta, när romer inte fick vara bofasta i Sverige?

-– Ja det är ju naturligtvis både en sorglig och tragisk historia, och det är ju därifrån namnet kommer, så är det ju. Men i Köping så är det ett namn bara. Men skulle det vara så att man upplever det som ett problem så är vi naturligtvis alltid beredda att ha en ny diskussion och prata igenom det. Vi vill ju inte att saker och ting ska upplevas som stötande, säger Elizabeth Salomonsson.

Annette Torensjö, som är ortnamnsexpert på Lantmäteriet, säger att det är väldigt ovanligt att man ändrar ortsnamn.

-– Ortsnamn ska ju inte uppfattas som stötande - å andra sidan är man väldigt försiktig med att ändra namn, de ingår ju i vårt immateriella kulturarv. Namnen berättar om vår historia, båda de här namnen har en mer än 50-årig hävd.

Det man skulle förlora om man ändrade namnet, är berättelsen om platsen, menar Annette Torensjö.

-– Det var här zigenarna brukade tälta, det var här man brukade uppehålla sig innan man fick ett fast boende. Man har lokaliserat sig med hjälp av det här namnet.

I P4 Eftermiddag i dag efter klockan 15 hör du vad föreningen Unga Romer tycker om namnet Zigenarbacken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".