Skinnskattebergs kommun. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio

Alliansen vann med stöd av SD i Skinnskatteberg

Lars Andersson (S): Indirekt ett samarbete med SD
1:38 min

Alliansen i Skinnskatteberg fick stöd av Sverigedemokraterna under måndagen och vann omröstningen om vem som blir ordförande i Skinnskattebergs kommunfullmäktige.

I kommunen är den rödgröna sidan större än den borgerliga alliansen och Sverigedemokraterna är vågmästare.

De rödgröna hade lagt fram sin kandidat till ordförandeposten och hoppades att alliansen skulle lägga ner sina röster, som när en socialdemokratisk talman och statsminister valdes i riksdagen.

Men alliansen ville annorlunda och fick med sig Sverigedemokraterna, vilket betyder att moderaten Bo Öberg är ny ordförande för kommunfullmäktige i Skinnskatteberg.

– Alla demokratiska partier har ju innan valet varit oerhört tydliga med att man inte ska samarbeta med Sverigedemokraterna, som är ett främlingsfientligt parti, säger kommunalrådet Lars Andersson (S).

Jag tror inte att Carina Sandor (FP) håller med när du säger samarbete med Sverigedemokraterna.

– Okej, det kan vara fel uttryckt av mig, men indirekt blir det ju det när man kallt räknar med att få de rösterna. När man lägger fram förslaget om att en moderat ska bli ordförande kan man väl aldrig tro att någon av oss socialdemokrater eller från Vänsterpartiet eller Miljöpartiet ska hoppa av och byta sida, utan man räknar ju med stöd från Sverigedemokraterna när man gör den här handlingen. Okej, det är inte ett samarbete, men det är iallafall att man räknar med att få deras stöd, menar Lars Andersson.

Folkpartiets Carina Sandor svarar att alliansen gjort så här eftersom man tycker att det vore bäst för Skinnskatteberg om alliansen fick makten.

– Det får fortsätta kritisera oss. Vi skulle inte göra såhär om vi inte hade varit med om föregående mandatperiod där de rödgröna hade ett samarbete som krackelerade.

– De ingår in en valteknisk kartell och vad är egentligen bäst för Skinnskatteberg. Är det några som har ett genomtänkt valprogram där man berättat för väljarna att man vill göra det tillsammans, eller är det några som bildar en valteknisk kartell och inte har politik för mandatperioden? frågar Carina Sandor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".