Två personer har hittats döda efter den kraftiga branden. Foto: TT.

Permission från fängelse - kopplas till misstänkt mordbrand i Köping

Kriminalvården: Var hans fastighet som brunnit
1:12 min

Den man som kopplas till det misstänkta mordet och mordbranden i Köping efterlystes av polisen efter att han avvikit från en obevakad permission som påbörjades i fredags, enligt Kriminalvården.

Mannen var tidigare gift med den kvinna som hittades död i det brandhärjade huset och han avtjänade ett fängelsestraff för ett grovt våldsbrott.

Fredrik Olausson är kriminalvårdschef på Skogomeanstalten, där man beslutade att ge mannen permission.

– Den här mannen var ute på en övernattningspermission, den första i hans verkställighet där han fick bo över natten. Det här var inte på den adress som branden var, säger Fredrik Olausson till P4 Västmanland.

Sambandet då med den misstänkta mordbranden i Köping, hur såg det ut?

– Det enda möjliga sambandet som jag kan se är att den man som vi släppte ut på permission, det är hans fastighet som har brunnit och det kände polisen till, säger Fredrik Olausson.

Vad gjorde ni för bedömning av den här mannens farlighet och återfallsrisk i brott inför den här permissionen?

– Permissionen som sådan är beviljad efter en riskbedömning och vi såg inga risker att mannen skulle avvika från permission.

Vad kan du säga om det beslutet med tanke på att han då har gjort det?

– Jag tänker att varje person som inte sköter sin permission och inte kommer tillbaka till Kriminalvården blir ju ett misslyckande för oss, säger Fredrik Olusson.

I den brandhärjade huset utanför Köping hittades ju även död man, men han är ännu inte identifierad och det är alltså oklart huruvida det är den man som avvikit från Skogomeanstalten.

Det fanns också en hotbild mot den 55-åriga kvinna som hittades död. Kvinnan levde under skyddad identitet och hade ansökt om att hennes före detta make skulle få kontaktförbud.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".