1 av 2
Åsa Kihlström-Hägg ordförande Västerås Basket. Foto: Hans Sjöström/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Valdemar Andersson/Sveriges Radio.

Västerås Basket på frammarsch

"Ungdomssatsningen är grunden till allt"
4:58 min

Västerås Basket är nu inne på den tredje säsongen i damernas näst högsta basketliga. Målsättningen är att etablera sig där men också att få upp herrlaget i ettan.

Känner du till fler intressanta idrottföreningar som bör uppmärksammas? Tipsa publikredaktören på 021-495 25 58 eller jenny.rask@sverigesradio.se

– Det är jätteviktigt och kul för våra ungdomar att få förebilder, det är viktigt för deras utveckling, säger Åsa Kihlström-Hägg ordförande i föreningen.

Det är ett målmedvetet arbete som gör att laget nu spelar i basketettan.

– Förklaringen är ett gediget arbete på ungdomssidan. Nästan alla i damlaget har spelat med oss sedan 6-7 års ålder. Styrkan i föreningen är våra ledare. Vi har hög kompetens, bra basketkunskaper och  i princip bara vuxna ledare och det är viktigt.

Västerås Baskets styrelse består av många kvinnor. Ordföranden, sekreteraren och kassören är kvinnor, vilket är ovanligt i idrottsföreningar.

- Det är väl inte en medveten satsning utan vi har alltid varit noga med att idrotten är lika viktig för våra tjejlag som killag och så är det generellt i basketen i Sverige. Det har speglat av sig i styrelserna. Ex är det många mammor som vill vara med och hjälpa till.

Under många år hade Västmanland fler duktiga herrlag i basket. Köping, Västerås och Hallsta basket krigade alla i näst högsta ligan. Men där är lagen inte kvar.

– Man är ofta för få som drar ett tungt lass och då är det lätt hänt att föreningar rasar ihop. Sen är det viktigt att ha en bra ungdomsverksamhet. Det är grunden till allt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".