Emir Selimi är ordförande för Unga Romer. Foto: Isabel Eriksson/Sveriges Radio

Unga Romer kräver namnändring av Zigenarbacken

"Bara förtryck i namnet"
1:23 min

Organisationen Unga Romer har Köpings kommun på sin åtgärdslista. De vill se en förändring av namnet Zigenarbacken som idag är en idrottsplats. Romerbacken vore ett bättre namn, tycker Unga Romer.

Efter det uppmärksammade fallet med benämningen "Zigenarwurst" i en korvkiosk i Stockholm har föreningen Unga Romer samlat en åtgärdslista för att minska förtrycket mot romer.

En av punkterna på listan är Köpings kommun och den så kallade Zigenarbacken, som förr var platsen dit romer hänvisades för att övernatta. Nu är det en idrottsplats.

--Det finns inget positivt i det namnet, bara förtryck, säger Emir Selimi som är ordförande för organisationen Unga Romer.

Nu vill han se en förändring av namnet.

--Kallas platsen istället för Romerbacken, får romerna i Köping något att vara stolta över, säger han till P4 Västmanland.

I P4 Morgon under tisdagsmorgonen sa kommunstyrelsens ordförande Elizabeth Salomonsson att hon inte såg något negativt i namnet Zigenarbacken och att det finns en historisk förklaring till namnet.

--Men är det så att det kränker någon kan vi diskutera frågan, säger Elizabeth Salomonsson.

Emir Selimi och organisationen Unga Romer kommer att kontakta sina medlemmar i Köping och kommunen för diskussion om ett eventuellt namnbyte.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".