Foto: TT

För mycket mjölk kan öka dödlighet

"Mjölksockret kan vara en bov i dramat"
1:20 min

Forskare vid Uppsala universitet har funnit ett samband mellan risken att dö i hjärt- och kärlsjukdom och hur många glas mjölk en person dricker per dag.

Resultatet har kommit fram genom omfattande enkäter och provtagningar där forskarna följde över 100 000 personer Uppsala, Västmanland och Örebro, som på 1980- och 1990-talet fick fylla i enkäter om kost och livsstil.

Personerna, som vid enkäterna var i medelåldern eller äldre, följdes sedan upp för att se om det fanns någon koppling till dödlighet och benbrott beroende på hur mycket mjölk som personerna konsumerade.

Det forskarna såg var att kvinnor som drack flera glas mjölk om dagen dog tidigare, och hade en förhöjd risk för fraktur. 

Män hade också en ökad dödsrisk av mjölk, men hos dem såg forskarna inget samband när det gällde risken för benbrott. 

– Mjölksockret skulle kunna vara en bov i dramat. Mjölksocker består av två komponenter, dels glykos och dels galaktos och det är just komponenten galaktos som vi anar kan vara skadlig. Vi vet att om man ger försöksdjur galaktos så får de just för tidigt åldrande och tidig död, säger Karl Michaëlsson, forskare på Uppsala kliniska forskningscentrum

Gäller forskningsresultaten också  till exempel filmjölk, yoghurt och ost ?

– Nej, det gäller inte syrade produkter och det gäller inte ost. Vi har tittat på dem produkterna också. De går snarare åt andra hållet och minskar risken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".