1 av 2
Spice som polisen i Västmanland beslagtagit. Foto: Polisen.
2 av 2
Narkotikapolis Per-Erik Lundberg har precis som alla andra inte en chans att hålla reda på de tusentals varianter av Spice som säljs - och röks. Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio.

Unga tror att spice är ofarligt

Narkotikapolisen: Vi kan informera ihjäl oss
0:34 min

Flera ungdomar på olika håll i Sverige har fått intensivvård efter att ha använt drogen spice de senaste dagarna. Många tror, helt felaktigt, att drogen är ofarlig, menar polisen.

I måndags hittades tre unga mer eller mindre medvetslösa efter att ha överdoserat alkohol och spice på en fest i Irsta utanför Västerås.

– Allt för ofta träffar vi på unga människor som säger att spice är ofarligt. Jag tror att vi kan informera ihjäl oss, riktat mot ungdomar, men man är inte intresserad av att lyssna på argumenten, säger Per-Erik Lundberg, narkotikapolis i Västerås.

– Men vi försöker att vända oss till vuxna, till föräldrar och lärare som har en möjlighet att kontinuerligt kunna påverka de unga. Det tror jag ger större resultat.

Spice är en syntetisk cannabis som förutom ett rus också kan ge ångest, psykoser, svettningar och också hjärtpåverkan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".