Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nazist tar plats i Surahammars kommunfullmäktige i kväll

Publicerat måndag 3 november 2014 kl 05.28
Carolus Motander: Hitler var en karismatisk statsman
2:02 min
Härinne i kommunhuset i Surahammar tar Svp-sympatisören Carolus Motander plats ikväll. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

I kväll sammanträder de nyvalda politikerna i Surahammars kommunfullmäktige för första gången efter valet. På en av Sverigedemokraternas platser sätter sig Carolus Motander, som varit aktiv i nazistiska Svenskarnas parti.

Carolus Motander blev invald i fullmäktige genom att han blev uppskriven på några av SD:s öppna valsedlar.

Han kandiderade i valet 2010 för nazistiska Svenskarnas parti, men han vill inte kalla sig nazist, eftersom han tycker att det används som ett skällsord.

Helst vill Motander kalla sig nationalist, men är inte främmande för att kalla sig nationalsocialist:

– Det skulle jag kunna kalla mig, men det man får tänka på här det är att - jag tror det var Goebbels som sa det - att nationalsocialism är ju ett tyskt fenomen och det uppstod i Tyskland och de hade ju helt andra förutsättningar i Tyskland än vi har i Sverige.

– Jag tror att vi i Sverige måste hitta våra egna vägar och röna framgång på andra sätt än vad man gjorde i Tyskland, säger Carolus Motander.

Sverigedemokraterna hade öppna valsedlar i Surahammar. Vem som helst kan då bli uppskriven på en valsedel och när fem personer skrev upp Carolus Motander blev han invald i kommunfullmäktige.

Han är inte Sverigedemokrat och kommer att sitta som politisk vilde. Han vet inte exakt vilka frågor han vill driva men nämner att arbeta mot droger och alkohol och att "gynna de etniska svenskarna".

Carolus Motander var tidigare med i Nationalsocialistisk front, som åren 2008-2009 ombildades till Svenskarnas parti men som fortfarande anses vara ett nazistisk parti. I valet 2010 kandiderade han till riksdagen för Svenskarnas parti.

Förra året dömdes Carolus Motander för utpressning och bedrägeri och uteslöts därefter ur Svenskarnas parti, men han sympatiserar fortfarande med partiet.

I partiprogrammet för Svenskarnars parti står att "endast personer som är genetiskt lika svenskarna ska kunna få medborgarskap i Sverige" och "för alla folks långsiktiga överlevnad krävs ett eget etniskt homogent livsrum".

Eller på tyska: "lebensraum", ett begrepp som användes av Adolf Hitler. Carolus Motander ser inget konstigt i att använda begreppet.

– För mig handlar det om mitt folks överlevnad och ska man då associera det till en historisk person så tycker jag att då får göra det, men för mig handlar det om svenskarna i Sverige och Hitler han har talat för sig, säger Carolus Motander till P4 Västmanland.

Vad tycker du om Adolf Hitler?

– Han var väl en karismatisk statsman som styrde Tyskland mellan -33 och -45.

Det är så du ser på honom?

– Ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".