Två personer hittades döda efter den kraftiga branden. Foto: TT.

Anstalt utreds efter misstänkt mordbrand

Permissionen ska utredas
1:58 min

Kriminalvården ska nu utreda om det begicks några fel i samband med att mannen som kopplas till den misstänkta mordbranden mellan Köping och Kungsör beviljades permission från det fängelsestraff han avtjänade.

Mycket är ännu oklart kring det misstänkta mordet och mordbranden på en gård mellan Köping och Kungsör i fredags. En man och en kvinna är döda. Huset de vistades i är nedbrunnet.

Poliserna kom till gården efter en orosanmälan och blev beskjutna av en man från husets balkong. Mycket mer kan vi just nu inte veta.

Men samtidigt börjar en bakgrundsbild tona fram. Kvinnan hade nyligen skilt sig från sin man. Hon levde under skyddad identitet. Personer med insyn berättar om en tulmultartad relation.

Sommaren 2013 inledde polisen en förundersökning mot mannen för flera fall av misshandel och hot. Kvinnan som nu bodde på en kvinnojour berättade att mannen tidgare utsatt henne för dagligt våld i form av sparkar och slag.

Men förundersökningen lades ner. Det fanns inte några synliga skador på henne. Och polisen kunde inte inte hitta några vittnen som kunde stärka hennes berättelse.

I samma veva ansökte kvinnan om kontaktförbud gentemot mannen. Men åklagaren sade nej med hänvisning till att det saknades bevis.

I våras dömdes mannen till ett fängelsestraff för ett grovt sexualbrott riktat mot en tredje person. Enligt mannens advokat var han rasande på sin före detta fru och anklagade henne för att tömma huset på ägodelar medan han satt inne.

I fredags lämnade han anstalten för en första obevakad övernattningspermission.

Chefen för anstalten vill inte svara på om kvinnan kontaktades inför permissionen. Den frågan är nu föremål för en internutredning. Men han säger att om det hade funnits ett kontaktförbud skulle det ha påverkat beslutet att låta mannen lämna anstalten.

Om det är mannen som hittades i det nedbrunna huset, det vet man ännu inte. Polisen väntar fortfarande på obduktionsrapporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".