Thomas Johansson blev mobbad i låg och mellanstadiet - och gav igen med att slåss.

Thomas tog hämnd på sina mobbare

"Det var helt fel sätt som jag gjorde"
5:12 min

I skolan fick Thomas höra att han var svartskalle, tjock och finnig. Mobbningen gjorde att han inte såg nån annan utväg än att börja slåss.

Västeråsprofilen och DJ:n Thomas Johansson vet hur det känns att vara utsatt. Han blev mobbad varje dag på låg- och mellanstadiet på Skälby.

-– Man har ju varit svartskalle, tjock, finnig, hela det där paketet. Det fick jag höra dagligen, berättar Thomas.

-– Jag fick inte så mycket stöd. Jag öppnade mig kanske inte så mycket hemma heller. När jag väl gjorde det tog mina föräldrar upp det med lärarna, men det hände inte så mycket mer. Det var lite sådär "barn är som barn är".

När Thomas började på högstadiet vände han sig till "värstingarna" på skolan, fick självförtroende och satte sig i respekt hos mobbarna.

-- Jag slog dem om de mobbade mig. Till slut var det ingen som mobbade mig längre, och om jag såg någon annan bli mobbad tog jag den personens parti också.

Men mobbningen gjorde att Thomas tappade all lust att gå i skolan.

-- Under nian var jag på kanske tio lektioner. Det är tråkigt, det förstörde skoltiden. Jag gick ut med helt obefintliga betyg från årskurs nio. Men någonstans har det stärkt mig, tror jag. Vilket gör att jag aldrig skulle mobba någon, säger han.

Vad skulle du säga till barn som blir utsatta? Ska man köra på det gamla rådet att inte låtsas om mobbarna, så kanske de slutar?

-- Nej, jag tror att man ska ta tag i det på en gång. Sen är det helt fel sätt som jag gjorde, men det var mitt sätt då. Som förälder, om jag fick reda på att mina barn blev mobbade, så skulle jag inte släppa det förrän det hade åtgärdats.

Och om ens barn mobbar andra? 

-- Då skulle jag verkligen sätta mig och prata med dem om att så där gör man inte. Men det har jag  sagt till mina barn jämt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".