Spice beställs enkelt över internet. Foto: Pernilla Wadebäck/Sveriges Radio.

Lättillgänglig spice är en orsak till att många förgiftas

"Man väljer bort andra droger för billigare alternativ"
3:24 min

Den senaste tiden har det varit flera förgiftningar med drogen spice. Enligt landstingets beroendecentrum är orsaken troligen att den syntetiska drogen är billig och lätt att köpa på nätet.

En ung man dog igår i Fagersta av en förmodad överdos av den syntetiska drogen spice, och i måndags hittades tre ungdomar mer eller mindre medvetslösa efter att ha överdoserat alkohol och spice i Irsta utanför Västerås.

Att det sker så många förgiftningar med spice just nu beror troligen inte på att det är någon extra farlig spice-sort i omlopp, säger Robert Olsson, chef på landstingets beroendecentrum.

Han tror att orsaken är att drogen är billig och lättillgänglig. Han ser samma mönster nu med spice som när missbrukare gick över från amfetamin till den syntetiska varianten MDPV.

– Vi såg ju att patienter valde bort amfetamin och valde ett annat syntetiskt alternativ. Det var mer potent, mer lättillgängligt och billigare. Här låter det precis som samma sak. Man väljer bort andra droger för ett billigare, mer potent och ännu mer tillgängligt alternativ.

Robert Olsson säger att det kan vara mycket farligt att byta ut en drog mot en syntetisk variant, som exempelvis spice. Den syntetiska drogen kan vara mycket starkare och fungera på ett annat sätt.

– Man tror att det man ska röka är hasch, för det är fortfarande den vanligaste drogen bland unga människor i Västmanland, och det är inte det. Spice kan var mycket starkare och då kan man bli väldigt sjuk och väldigt dålig.

Han befarar att fler fall med spice-förgiftningar kommer att ske.

– Missbruket ökar enormt i Sverige och ju fler människor som missbrukar ju fler sådana här saker kan man väl förvänta sig att det kommer att hända.

För att försöka komma tillrätta med problemet med spice måste man ta ett gemensamt krafttag tror Robert Olsson.

– Jag tror att den enda lösningen är att samverka på en större skala i Västmanland med alla berörda huvudmän: stat, landsting, kommun och ända ner på individnivå. Och man måste börja tidigt, mycket tidigt. Barn som har ett avvikande beteende före tonåren måste man ha en ficklampa på och inte släppa. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".