Reine överlevde skogsbranden mot alla odds

8:20 min

I sista sekund räddades Reine Ullén från Söderbärke från det eldhav han hamnat i, vid den stora skogsbranden i Västmanland. Fallna träd höll honom fångad  och marken runt honom glödde. Hans kamrat överlevde inte.

Det var i slutet på sommaren som den största branden i modern tid härjade i Västmanland. Branden började i trakterna kring Sala men spred sig sedan okontrollerat norrut i länet.

Reine Ullén från Söderbärke strax norr om Fagersta, har timmerbilar och var på plats i Hästbäck strax utanför Ängelsberg för att hjälpa en anställd att hämta timmer på en liten skogsväg.

– Jag och min chaufför skulle byta skift. Vi skulle åka och titta på en skogsväg, och när vi kommer tillbaka mot lastbilen så blev vi överraskade av eldbomber.

– Det var som stora eldklot, det exploderade i skogen och en stor eldvägg kommer emot oss, berättar Reine.

Vad hinner man göra i ett sådant läge?

– Man hinner tänka jävligt mycket. Vi blev fångna i elden och paniken var fullständig. Min chaufför sprang ifrån elden...

– Jag ringde min fru för att säga adjö. Jag talade om att hon skulle ta hand om barnen och att jag älskade henne. Hon lyckades hålla mig kvar i telefon och hon fick panik och åkte mot stället där jag var.

Reine berättar om hur de brandmän, som egentligen befann sig i närheten för att komma med en tankbil, uppmärksammades fruns förtvivlade rop och bestämde sig för att de måste försöka rädda Reine.

Brandmännen fick själva lov att använda syrgasmasker för att kunna ta sig in i eldhavet. De hjälpte Reine upp på benen, gav honom syrgas och därefter uppbådade han alla sina krafter och lyckades att för egen maskin gå till fots 1,2 kilometer. Så här i efterhand förstår han inte varifrån han fick sina krafter.

Efter två månader på Universitetssjukhuset i Linköping vårdas Reine nu på Fala Lasarett där han  ägnar tiden åt rehabilitering och att bearbeta den dramatiska händelsen. Sviterna blev svåra och vardagen och vägen framåt är mödosam.

– 65-procentiga brännskador av tredje graden. Varje morgon får jag börja med att räta ut, och få upp mjukheten i skinnet. Men man får ju se det positiva i det hela, man lever, säger Reine som tycker att livet gett honom en andra chans.