Bergslagssjukhuset i Fagersta

Byggstart för efterlängtad rehabbassäng i Fagersta

"Den som väntar på något gott kommer att bli väldigt glad"
1:32 min

Landstinget Västmanland har nu gett det slutgiltiga klartecknet till att börja bygga den nya rehabbassängen i Fagersta - något som patienter i området väntat på i åratal.

 I veckan frigjorde alltså landstinget pengarna som avsatts för bygget, 23 miljoner kronor, så att det kan starta inom några veckor. Det känns väldigt bra, säger landstingsrådet Andreas Porswald (MP).

– Det är oerhört efterfrågat av handikapporganisationer att få en rehabbassäng som är ändamålsenlig och det blir förstås också nya fräscha lokaler med badrum och omklädningsrum.

I många år har patienter och vårdpersonal pekat på behovet av en ny rehabbassäng som kan serva Bergslagssjukhuset och norra länsdelen.

Den gamla bassängen som ligger på Norrbygården används fortfarande men kan inte ta emot alla som behöver och har ofta driftsstopp, vilket gör att man får avboka inplanerade behandlingar.

Den nya bassängen kommer att ligga på sjukhusområdet, som också delvis kommer göras om för att förbättra tillgängligheten även för andra patientgrupper. Allt är redan klart för byggstart, säger Andreas Porswald.

– Entreprenönerna är på gång att starta vilken vecka som helst, och Fagerstaborna kommer snart märka att det rivs och byggs där på området. Det här gör man ju för att få yteffektiva lokaler som kommer patienterna till del.

De ombyggda delarna av sjukhuset ska vara klara nästa höst och till sommaren 2016 ska rehabbassängen kunna tas i bruk. Klartecknet i veckan har föregåtts av ett tiotal år av diskussioner, beslutsgång och projektering inom landstinget och många rehabpatienter har förstås hunnit komma i kläm.

– Det har tyvärr tagit allt för lång tid, kan jag tycka så här i backspegeln. Men den som väntar på något gott kommer bli väldigt glad 2016, avslutar Andreas Porswald.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".