Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 3
Amir Kheirmand är redo för Halloween. Foto: SR.
2 av 3
Idag lärde Amir Kheirmand oss att bla. laga risotto med kantareller, pumpa och pilgrimsmusslor. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
3 av 3
Risotto med kantareller, pumpa och pilgrimsmusslor och till efterrätt en New York-cheesecake. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio

Radiokocken Amir firar Halloween

"Riktigt skrämmande mat"
3:22 min

Vad sägs om risotto med pilgrimsmusslor, kantareller och pumpatärningar? Och som grädde på moset Cheesecake Halloween style. Mästerkocken Amir Kheirmand kockar med hjälp av Jonna Noblin.

Risotto med kantareller, pumpa och pilgrimsmusslor, 4 portioner 

200 gram pumpa, skalad och tärnad

200 gram kantareller

2 msk pinjenötter, rostade

8 st pilgrimsmusslor

2 st charlottenlök, finhackad

2 vitlöksklyftor

1 knippe timjan

1 msk olivolja

3 dl risottoris

2 dl vitt vin

2 st buljongtärningar

3 dl riven parmesan

Smör

Salt och peppar

  1. Koka upp 3-4 dl vatten och lägg i buljongtärningarna. Håll varmt.
  2. Fräs charlottenlöken i olivoljan 4-5 minuter på medelhögvärme. Lägg i ris och timjan och rör om ett par minuter. Häll sedan på vinet och koka ur alkoholen ett par minuter. Häll på pumpapuren och rör om tills riset börjar bli mjukt. Späd med buljongvattenet.
  3. Riset är klart när det blivit mjukt, men fortfarande har lite tuggmotstånd i kärnan. Ta då av kastrullen och lägg i smör och parmesan. Rör runt och smaka av med salt och peppar.
  4. Hetta upp en stekpanna och lägg i en stor klick smör, vitlök och timjan. Stek kantarellerna och pumpatärningarna 6-7 minuter på medelhög värme. salta och peppra. Ta upp svampen och pumpan.
  5. Fräs pilgrimsmusslorna i samma panna en minut på varje sida. Salta och peppra.

Servera risotton med pilgrimsmusslorna, kantarellerna och pumpatärningarna.

Cheesecake halloween style, 16 portioner 

Cheesecake, botten

2,5 dl vetemjöl

1,25 dl socker

1 tsk citronzest

1 nya salt

100 gram smör

1 äggula

1 msk vatten 

Cheesecake, fyllning

1,2 kilo färskost, typ Philadelphia

3,5 dl socker

3 msk mjöl

2 tsk citronzest

2 tsk apelsinzest

1 vaniljstång, frön urskrapade

5 stora ägg

2 stora äggulor

Dekoration

Hallonsylt utan kärnor

Instruktioner

  1. Blanda ihop alla ingredienser i en matberedare tills en boll börjar formas. Ta ut och dela i två lika stora delar. Slå in delarna i plastfilm och ställ i kylen en timme.
  2. Sätt ugnen på 180 grader
  3. Ta bort sidan på en springform så att du bara har botten kvar. Smöra den och täck botten med en av degbollarna. Baka i ugnen 1 minuter till det blivit gyllenbrunt. Låt svalna och ställ sen i kylen 30 minuter.
  4. Ta ut degbotten ur kylen, mjöla sidan på springformen och kläm dit den. Fördela den andra degbollen runt springformen. Var noga med att sidodegen går hela vägen ner till bottendegen.

Instruktioner, fyllning

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Lägg färskosten, sockret, mjölet, citron- och apelsinzesten samt vaniljfröna i en stor skål och vispa till en jämn smet.
  3. Vispa i äggen och äggulorna ett i taget.
  4. Häll fyllningen i springformen och ställ den försiktigt i ugnen. Sänk värmen till 100 grader efter 10 minuter och baka av i 2 timmar tills smeten har stelnat.
  5. Kyl ner över natten och dekorera med sylt, kolasås eller något annat smaskigt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".