Flyktingar i ny lägenhet. Foto: Mikael Hage/SVT Bild.

Regeringen vill att fler kommuner tar ansvar för asylsökande

"En av de första frågorna vi tar tag i"
1:06 min

Den nya rödgröna regeringen vill sprida ansvaret för asylsökande på fler kommuner. Nu hamnar förhållandevis många asylsökande i små kommuner som exempelvis Norberg och Fagersta.

I dagens läge hamnar människor på flykt oftast i små kommuner där det råkar finnas lediga bostäder, medan en del stora kommuner tar emot få asylsökande eller inga alls.

– Det här blir en av de första frågorna vi tar i. Jag kommer samla de andra partierna inom ett par veckor för att bland annat diskutera hur vi ser till att sprida det här mottagandet över landet så att alla kommuner tar ansvar och inte bara vissa, det berättar migrationsminister Morgan Johansson (S).

Migrationsministern vill sätta tak för asylsökande i kommuner där det redan finns många, men också att Migrationsverket har egna boenden för nyanlända.

– Jag har redan pratat med Migrationsverket och de är med på noterna. Om vi sen ska ge dem ett formellt uppdrag får vi återkomma till, men det är den inriktningen som jag vill ha.

I dag får kommunerna kostnadsersättning för skola och förskola för de asylsökande barnen, men inte så mycket mer.

Regeringen har inga nya pengar, men Morgan Johansson kan tänka sig att omfördela statens resurser via skatteutjämningssystemet.

– Regeringens inriktning är att de kommuner som har ett stort åtagande ska kompenseras i större utsträckning, men då gäller det att hitta pengar från de kommuner som inte tar sitt ansvar, säger Morgan Johansson, S och migrationsminister.


nyheterna.vstm@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".