Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 3
Oklippta jordgravar på kyrkogården i Norberg-Karbenning församling. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 3
Fionnula Carlisle visar en grav där kyrkogårdsarbetarna inte klipper gräset. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
3 av 3
Thomas Törnqvist kyrko- och fastighetschef Norberg-Karbenning församling. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Oklippta gravar upprör

"Folk har attackerat oss som jobbar här ute"
5:12 min

Flera församlingar i Västmanland har infört en särskild avgift för att klippa gräset på gravarna. Nyordningen har lett till flera gravar med högt gräs och det upprör många.

Enligt Begravningslagen (7 kap 3 §) är det gravägarens ansvar att sköta graven. Norberg-Karbennings församling tar sedan årsskiftet ut en särskild avgift på 250 kr av gravrättsinnehavaren för att gräset klipps. Betalar man inte får gravägaren klippa själv.

Fionnula Carlisle och de andra kyrkogårdsarbetarna i Norberg-Karbennings församling har bara klippt gräset på de gravar där man betalat för skötsel eller bara gräsklippning.

Men hon och kollegorna har haft ett jobbigt år, eftersom de fått mycket skäll:

– Det har faktiskt varit väldigt tufft i år. Folk har varit oförstående och attackerat även oss som jobbar här ute och som inte har någonting med beslutet att göra.

– Det jag tycker är att de gärna får ta det med de som har med saken att göra, säger Fionnula Carlisle till P4 Västmanland.

Med vad säger man då till er?

– Ofta kommer de och är väldigt arga och vill inte riktigt lyssna på vad vi har att säga. De är upprörda att vi inte har klippt på deras gravytor. Vi lämnar ju rätt stora ytor på jordgravar. Vi ser det som en liten kolonilott, att de ska sköta sin bit själv.

– Men de tycker att vi bara är lata som inte klipper över dem. Men det måste jag säga att det är mer jobb för oss att klippa runt dem, så vi hade gärna klippt över dem. Men vi måste följa de order vi får och det är bara att gilla läget även för oss, säger Fionnula Carlisle.

När gräset inte klipps ser det ovårdat ut anser många, och det har upprört besökare och de som sköter sina gravar.

Men Norberg-Karbenning församling är inte de enda som infört en avgift. I Sala, Norrby och Möklinta pastorat kommer det nästa år att kosta 275 kronor att få gräset och graven skött.

Skälet till avgiften är att begravningsavgiften som alla betalar inte ska gå till gräsklippning av gravplatsen, enligt Thomas Törnqvist, kyrko- och fastighetschef i Norberg:

– Det är ju sedan kyrka och stat separerades och när begravningsavgiften infördes. Det har varit reglerat i lagtexten väldigt länge.

– Det är först nu som man börjar få upp ögonen för det här. Länsstyrelsen börjar trycka på, säger Thomas Törnqvist till P4 Västmanland.

Det är begravningsombuden som utses av länsstyrelsen som bevakar hur församlingarna följer det som står i begravningslagen. Varje församling har ett begravningsombud.

Den här nyheten kom till genom ett lyssnartips. Har du något att berätta? Ring då vår publikredaktör på telefon 021-495 25 58.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".