1 av 2
Kent Olofsson, projektledare Mimerklubben, VIK Hockey och Mimers nya hockeyfritids
2 av 2
Elin Abrahamsson, Niklas Lidström och Eliott Sjöström inviger Hockey-fritids. Foto: Terje Lund/Sverigesradio

Skrillor, macka och läxor på nya Mimerklubben

"Organiserad idrott har vi så mycket av ändå"
4:00 min

I fem år har Kent Olofsson på VIK Hockey drömt om någon form av fritids på Rocklunda i Västerås för att fånga upp de ungdomar som ändå är där och skrotar efter skolan. Nu blir skridskofritids verklighet.

Nedsläpp för den nya fritidsklubben på Rocklunda är klockan 15 i eftermiddag, och ingen mindre än superstjärnan Nicklas Lidström släpper den symboliska pucken på isen.

– Jag jobbade på högskolan och satt ofta och åkte hem till Vega på lunchen och såg hur tomt det var på Rocklundaområdet på eftermiddagarna. Och sen slåss vi om alla istider och lokaler på kvällarna, säger Kent Olofsson.

– Där föddes tanken. När ungdomarna börjar högstadiet så börjar de hänga nere på Rocklunda, men  de har ingenstans att vara. De sitter inne i skrubben, de försöker lura vaktmästaren på en istid här och var; "vi flyttar målburen om vi får åka tio minuter"... så tanken är att ge dem lite mer ordnade förhållanden.

Fritidsklubben blir verklighet tack vare sponsorpengar från Mimer, det kommunala fastighetsbolaget i Västerås, som vill satsa på bredden och ungdomsidrotten. Lokalen är caféet i Mimerhallen, och där ska man kunna läsa läxan i en "tyst hörna" och äta ett mellanmål för tjugo kronor.

– Vi kommer inte ha några organiserade träningar. Det är jättenyttigt att få skrota omkring och leka lite.

Men det är inte bara ishockeyungdomar som Kent Olofsson hoppas ska hitta en meningsfull fritid i Mimerhallen. Drömmen är att konståkare, ishockey- och bandyspelare kunde köra loss på isen tillsammans med folk som sysslar med andra idrotter.

– Visionen är att det här kanske ska bli alla idrottares fritids i en framtid. Men vi måste börja någonstans, och då börjar vi här, säger Kent Olofsson, som börjar sitt nya halvtidsjobb som fritidsledare på Rocklunda i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".