Reaktioner på att nazist tar plats i fullmäktige

1:33 min

Tobias Nordlander, ordförande för Socialdemokraterna i Surahammar, och Anders Dalsbro, chefredaktör på tidningen EXPO, reagerar på att nynazisten Carolus Motander tar plats i Surahammars kommunfullmäktige.

Carolus Motander har tidigare varit aktiv i, och sympatiserar fortfarande med nazistiska Svenskarnas parti. Han vill inte kalla sig nazist, eftersom han tycker att det används som ett skällsord, han vill helst kalla sig nationalist men är inte främmande för att kalla sig nationalsocialist.

– Jag tycker att det är hemst tråkigt att en person som har fått fem röster i det lokala valet kan få ett mandat i fullmäktige. Hade Motander gått till val med egen partibeteckning, vilket han borde ha gjort, så hade han ju aldrig kommit in i den här beslutandeförsamlingen så att det är hemskt, säger Tobias Nordlander, ordförande för Socialdemokraterna i Surahammar.

– Det här ju på många sätt mer eller mindre ett hån mot de demokratiska spelreglerna och systemet vi har men det finns ju ingenting som talar för att den här personen, eller andra personer med de här åsikterna som har kommit in, kommer att ha något politiskt inflytande på något sätt, säger Anders Dalsbro, redaktör på tidningen EXPO.