Foto: Bertil Ericson/TT.
1 av 3
Foto: Bertil Ericson/TT.
Liselott Sjöqvist.Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 3
Liselott Sjöqvist tf. sjukhuschef Västmanlands sjukhus Västerås. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Denise Norström (S). Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
3 av 3
Denise Norström (S). Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.

Operationer ställs in då sjuksköterskor slutar

"Det blir en förlust att tappa dem"
1:46 min

Tretton specialistsjuksköterskor med lång erfarenhet, lämnar operationskliniken vid sjukhuset i Västerås vid nyår. Icke akuta operationer kommer att ställas in och får ske på andra sjukhus.

Några sjuksköterskor går i pension, men de flesta har sagt upp sig på grund av att de är missnöjda med lönen. Medianlönen för en specialistutbildad sjuksköterska är lägre i länet än närliggande sjukhus, säger Liselott Sjöqvist, tillförordnad sjukhuschef.

– Medianlönen på sköterskorna där ligger runt 28 000. Sen finns det dem som tjänar mer och de som tjänar mindre. De vidareutbildade sjuksköterskor vi tappar är de som har jobbat mellan tre och tio år. Det tar nästan tre år innan man blir jourkompetent så man kan jobba alla dygnets timmar, så det blir en förlust att tappa dem.

Tidigare har operationer ställts in vid sjukhuset i Västerås då det saknats vårdplatser och grundutbildade sjuksköterskor. Men att man nu ställer in för att det saknas operations- och anestesisjuksköterskor är något nytt.

Sjukhusledningen och politikerna i Landstinget Västmanland kommer nu att träffas för att diskutera vad man kan göra åt situationen.

– Den dialogen ska vi nu ha med politiken, med början nästa vecka. De som redan valt att säga upp sig kommer vi nog inte kunna se till att de stannar kvar. De har ju ändå sagt upp sig och tackat ja till ett annat jobb. Förhoppningsvis kan vi hitta strategier så att vi motar Olle i grind så att inte fler slutar, säger Liselott Sjöqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".