Polis och räddningstjänst undersöker brandplatsen i centrala Västerås. Foto: Terje Lund/Sveriges Radio

Flera evakuerade efter brand i centrala Västerås

"Vi fick bara klä på oss och gå ut"
2:57 min

Det brann i ett flerfamiljshus på Engelbrektsgatan i centrala Västerås igår kväll. Eldsvådan startade troligen i källarvåningen, där det bodde fem personer. Clara Ruiz, som bor ovanpå källaren, berättar om en dramatisk kväll som började med att det bankade på fönsterrutan.

– De bankade väldigt hårt och sade att vi måste gå ut för det började brinna här. Det var jättemycket rök så vi fick ju bara klä på oss och springa ut helt enkelt. Vi fick gå ut och öppna för de här killarna och tillsammans hjälptes vi åt att utrymma huset, säger Clara Ruiz.

I husets källare fanns fem rum som hyrdes ut. Alla boende hann ut och ingen människa skadades.

Det brann med öppna lågor och det blev kraftig rökutveckling. Först försökte de som bodde i källaren släcka elden själva, men misslyckades.

Räddningstjänsten larmades strax efter klockan 18.30 och fick branden under kontroll efter cirka en halvtimme.

Källarvåningen är nu avspärrad i avvaktan på teknisk undersökning. Övriga boende i huset, 18 hushåll, fick återvända till sina lägenheter igår kväll.

Det finns uppgifter om att det hörts en hög smäll innan branden bröt ut, enligt polisen. En förundersökning om misstänkt mordbrand har inletts.

P4 Västmanland har pratat med den person som hyrde ut rummen i källaren, men han vill inte ge någon kommentar.

Clara Ruiz säger att hon inte visste att det bor människor i källaren.

– Vi hade ingen aning. Det är ju lite skrämmande för man vet ju inte vad det är för människor,och källaren är ju inte anpassad för att bo där. Så det kan ju vara farligt både för oss hyresgäster som bor där och för dem. Vi tycker ju hemskt synd om de, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".