Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Liselott Sjöqvist biträdande sjukhuschef Västmanlands sjukhus Västerås. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 2
Denise Norström (S). Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.

Sjukhuschef vill se satsningar på högre löner

Liselott Sjöqvist: Måste vara attraktiva
2:01 min

Specialistsjuksköterskor på operationskliniken i Västerås säger upp sig för jobb på andra sjukhus. Tillförordnade sjukhuschefen Liselott Sjöqvist vill att politikerna nu ser över lönefrågan för sjuksköterskor.

De 20 miljoner som politikerna nyligen sköt till för att korta väntetiderna, kunde ha gått till löner istället, säger Liselott Sjöqvist med anledning av att tretton specialistutbildade sjuksköterskor, vid årsskiftet lämnar operationskliniken i Västerås.

På frågan hur operationskliniken, utifrån rådande personalsituation, samtidigt ska klara av att korta väntetiderna och öka tillgängligheten, något som politikerna vill och de har nyligen skjutit till 20 miljoner kronor till det, så säger Liselott Sjöqvist att det inte riktigt går ihop.

– Som betraktare utifrån kan man ju fundera varför man väljer att skjuta till 20 miljoner kronor för att öka tillgängligheten och samtidigt sakna sjuksköterskor som ibland är relaterat till lön, säger Liselott Sjöqvist.

De 20 miljonerna sköt den rödgröna majoriteten nyligen till för att minska väntetiderna och för att nå de mål som krävs för att få pengar från statens Kömiljard.

Men att använda de pengarna till löner går inte säger landstingsrådet Denise Norström, Socialdemokrat. Det är olika plånböcker, pengarna till att korta väntetiderna är medel som man har nu och för en långsiktig satsning på löner krävs det att det är finanserat på lång sikt, säger Denise Norström. I morgon träffas politiker och ansvariga för sjukvården för att diskutera löner och hur man ska kunna behålla specialistutbildade sjuksköterskor.

För operationskliniken, där operationer under året har ställts in på grund av stängda vårdplatser och sjuksköterskebrist, så blir det extra besvärligt när man nu också förlorar specialistutbildade sjuksköterskor.

För att öppna och bemanna 50 vårdplatser som i drygt två år varit stängda, samt klara av operationsverksamheten, så krävs långsiktighet och en bättre löneutveckling för sjuksköterskor, säger Liselott Sjöqvist.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".