Jessica Nordin, rektor på Brandthovdaskolan. Foto: Cecilia Tiberg/Sveriges Radio.

Ängsliga föräldrar skjutsar till skolan i onödan

"Bra för självständigheten att gå"
6:27 min

Vi hoppas att de inte tror att de inte kan låta sina barn gå till skolan, säger Brandthovdaskolans rektor Jessica Nordin, som ser att skjutsandet ökar kraftigt.

"Jag tycker det är mysigt att lämna honom där, sen är det nog "hönsfarsan" som har lite svårt att släppa åttaåringen, kanske", erkänner Anders i en diskussion på P4 Västmanlands Facebooksida. Han är inte ensam.

Brandthovdaskolans rektor Jessica Nordin bekräftar att det är fullt med föräldrar som kommer i bil för att lämna sina barn i skolan nuförtiden. Trots att de kanske inte behöver.

– Vi märker en stor förändring. Det är en stor ökning. Jag tror att det har fler orsaker: dels så upplever vi att vi har blivit mer bilburna. Flertalet har två bilar i familjen. Tidigare så kanske man promenerade till skolan. Dels tror jag att det finns ett tryck att man "ska" skjutsa, säger Jessica Nordin.

I värsta fall tror föräldrar att de inte kan låta sina barn gå till skolan, funderar hon.

– Det är väldigt positivt att man vill vara delaktig i sina barns vardag, där de befinner sig, men det behöver inte nödvändigtvis betyda att man kommer med bil ända fram till skolbyggnaden. Det finns ju andra sätt att nå skolan.

Lyssnartips

Det här nyheten kom till genom ett lyssnartips. Hör av dig du också på 021-495 25 58.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".