Brandingenjör Fredrik Eriksson. Foto: Petra Levinson

Räddningstjänsen kritisk till brandskyddet i källarlokalerna

"Väldigt långt ifrån att uppfylla kraven"
1:38 min

Det fanns stora brister i brandskyddet i källarlokalerna som började brinna i centrala Västerås. Detta enligt Fredrik Eriksson, brandingenjör på Mälardalens brand- och räddningsförbund, som tycker att det är skrämmande att det bodde människor i källaren.

– Det är ju skrämmande, framför allt med tanke på det bristfälliga brandskydd och utrymningssäkerhet som var nere i de här källarlokalerna. Det var ju väldigt långt ifrån att uppfylla de kraven och reglerna som finns för bostäder, säger Fredrik Eriksson.

Dessutom var lägenheterna ett svartbygge, eftersom det inte fanns något bygglov för bostäder i husets källarlokaler och räddningstjänsten kommer att lämna in en anmälan om svartbygge, enligt Fredrik Eriksson.

Han berättar att det dessutom finns brister i brandskyddet bland annat när det gäller utrymningsvägar. Han berättar också att den senaste brandtillsynen som gjordes var för drygt två år sedan och då var de aldrig ens nere i källaren, eftersom den enligt fastighetsägaren inte användes till bostäder.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".