1 av 4
Juliana Kämpe med familj. Foto: Jenny Rask/Sveriges Radio.
2 av 4
Branden på Engelbrektsgatan i Västerås. Foto: Jenny Rask/Sveriges Radio.
3 av 4
Branden på Engelbrektsgatan i Västerås. Foto: Jenny Rask/Sveriges Radio.
4 av 4
Branden på Engelbrektsgatan i Västerås. Foto: Jenny Rask/Sveriges Radio.

Barnfamilj på bottenvåningen flydde branden

"Olustigt med de boende i källaren"
6:02 min

Det blev en dramatisk kväll för familjen Kämpe som bor i lägenheten ovanpå källarvåningen som brann på Engelbrektsgatan i centrala Västerås.

Det är dagen efter branden vid flerfamiljshuset på Engelbrektsgatan i centrala Västerås. Juliana Kämpe har precis återvänt till familjens lägenhet som de plötsligt tvingades lämna under måndagskvällen när branden startade i källarvåningen.

– Någon knackade väldigt hårt på vardagsrumsfönstret och min man öppnade och då sa någon att det brinner och då blev det bråttom ut, berättar Juliana Kämpe för P4 Västmanland.

Några minuter senare var brandkår och polis på platsen.

– Vi blev rädda för att det kanske kunde explodera så jag och min man och våra två barn gick bort mot biblioteket där mina svärföräldrar hämtade upp oss. Vi fick sova hos dem i natt.

Alla boende hann ut och ingen människa skadades. Senare visade det sig att fem rum hyrdes ut i källarvåningen och att flera personer bodde där. Något de flesta av hyresgästerna inte kände till.

– Jag hade fått misstankar om att kanske någon person bodde där. Det lyste på kvällarna. Vi undrade just om det var lagligt att få bo i en källare men man tror ju att det ska hyresvärden veta bäst. Det känns förstås lite olustigt.

Alla hyresgäster fick återvända till sina lägenheter under kvällen.

– Det känns bra att vi kan återvända hem, men jag tänker vänta med det tills röklukten är borta, för barnens skull. Men det var ett jättebra arbete av räddningstjänsten att släcka branden så fort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".