Arius Ibrahim, Ella Bergman och Teo Berglund hoppas på att deras klass ska ta sig vidare i Vi i femman. Foto: Mattias Rensmo.

Nu tävlar 1000-tals femmor i Vi i femman

"Hoppas på att vi går vidare till radion"
2:44 min

Under onsdagen är den stora uttagningen till Vi i femman. Det är 1000-tals klasser i hela landet som skriver uttagningsprovet, bland annat på Hammarbyskolan i Västerås.

– Jag tyckte att det gick bra. Vissa frågor kunde jag och andra fick jag chansa lite på men jag är nöjd, säger Teo Berglund som går i femman på Hammarbyskolan i Västerås.

Totalt är det 25 frågor som programledare Kim Ohlsson ställer i ett speciellt program på Barnkanalen och hela klassen skriver provet. Det är klassens samlade resultat som räknas.

– Vissa frågor hade vi tränat på innan men vissa hade vi inte gått igenom så mycket och då fick man chansa lite, säger Ella Bergman.

Och det finns flera sätt att öva på Vi i femman. Bland annat genom Vi i femman-spelet som finns på viifemman.se, där finns också uttagningsprogramet under onsdagen.

– Jag hoppas att alla har tränat på quizet när vi fick det i läxa. Vi har tränat jättemycket i klassen, säger Arius Ibrahim.

Nu får de tre tillsammans med sina klasskompisar vänta till i december innan de får veta om just deras klass går vidare till radiotävlingarna som drar igång i januari. Då möts de åtta klasser i Västmanland som var bäst på uttagningsprovet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".