Olyckplatsen i Hjorthagen, södra Stockholm. Foto: Anders Hildemar Ohlsson/Sveriges Radio

Ökad stress ger osäkra arbetsplatser

"Man måste kunna gå till jobbet utan att riskera livet"
3:07 min

Allt för snäva byggtider och flera olika entreprenörer på samma arbetsyta öka stressen och risken för missförstånd och olyckor. Det menar Christer Lindström på Byggnads region Mälardalen.

Efter tisdagens dödsolycka i Hjorthagen utanför Stockholm då två byggnadsarbetare omkom är det många som undrar hur det står till med säkerheten på svenska byggarbetsplatser.

Fackförbundet Byggnads menar att korta tidsramar och många underentreprenörer med olika kompetenser och säkerhetstänk på samma ställe ökar riskerna. Christer Lindström är regionalt huvudskyddsombud på Byggnads region Mälardalen och han är trots vetskapen om de brister som finns ändå förvånad att olyckan kunde hända.

– Det här ska inte få hända. Man måste kunna gå till jobbet utan att riskera livet. Jag blir förvånad, för vi har såna tydliga regler så att det där ska inte kunna hända.

På den här aktuella arbetsplatsen i Hjorthagen så var det inte bara ett företag inlbandat. Kan det påverka säkerheten?

– Ja det tror jag absolut. Att man styckar upp entreprenaden på många olika aktörer och vissa är där en kortare tid så får man inte det arbetsmiljötänk som man borde ha på arbetsplatsen. Jag tror att byggjobbarna i sig kan tänka att jag ska bara vara här en vecka och kan stå ut med att det här och det här saknas. Men totalt sett så blir det en sämre arbetsplats för alla med ett sånt tänk.

Vad har det för betydelse att det många gånger också saknas kollektivavtal?

– Ett kollektivavtal ska ju borga för att man har ordning och reda på arbetsplatsen och att alla parter sköter sig så det är klart att det påverkar. Där det saknas kollektivavtal har ju vi som regionala skyddsombud inte någon möjlighet att komma in och agera.

Hur ser det ut i vårt område när det gäller säkerhetstänket på byggarbetsplatserna?

– Det ser nog ut här som i övriga landet. Lyckligtvis har vi inte haft några dödsolyckor på ett antal år, men det är klart att det finns skador ändå som inte uppmärksammas men som kan vara nog så allvarliga för den som drabbas. Belastningsskador, vibrationsskador och damm som man andas in som inte alltid är så nyttigt. Arbetsmiljön här är nog inte så bra alla gånger heller.

Var uppstår säkerhetsproblemen upplever du? Slarv eller bristande kompetens?

– Många gånger så är det nog de alldeles för korta byggtiderna som är ett problem där man tvingas göra saker utan att tänka efter eller göra någon riskbedömning innan man gör ett moment. Där vore det lätt att spara både hälsa och liv genom att förlänga byggtiderna och tänka efter före, avslutar Christer Lindström regionalt huvudskyddsombud på Byggnads region Mälardalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".