1 av 2
Kycklingar som äter ekologiskt spannmål. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
2 av 2
Tommy Levinsson (S) ordförande kostnämnden Landstinget Västmanland. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Landstinget vill ha mer ekologisk mat

Tommy Levinsson: Stort sug efter KRAV-kyckling
1:45 min

Landstinget Västmanland vill ha mer ekologiska livsmedel. Minst 50 procent av råvarorna i patientmaten ska vara KRAV-godkänd. För att klara målet måste landstinget få tag i ekologisk eller KRAV-kyckling.

För att landstinget ska nå målet och att 50 procent av det som landstinget köper in ska vara KRAV-godkänt, måste landstinget få tag i ekologisk eller KRAV-godkänd kyckling, säger Tommy Levinsson Socialdemokrat och ordförande i kostnämnden.

– Nu är vi uppe i 36-37 procent som är då producerat på ett bättre sätt för naturen och för hela jorden.

Vad är målet?

– Den dag vi kan få kyckling som är KRAV-märkt, då kommer vi att komma upp i femtio procent. Vi har också sagt att vi under den här mandatperioden bör komma upp i 60-procent. Det handlar mycket om kyckling, om vi får det. Det är ett stort sug efter det, säger Tommy Levinsson till P4 Västmanland.

Att få tag i ekologisk kyckling eller KRAV-godkänd är inte så lätt. Betydligt lättare har det varit för Kost att få tag i kött, fisk, mejeriprodukter, ris, potatis och frukt som är ekologiskt producerat.

Enligt Jordbruksverket, så produceras det idag bara cirka 180 000 ekologiska slaktkycklingar per år, vilket motsvarar 0,1 procent av svensk kycklingproduktion.

För Kost som lagar mat till Landstinget i Västmanland och Uppsala läns landsting, så är just tillgången på ekologisk eller KRAV-godkänd kyckling det största problemet.

– Jag skulle tro att det handlar om rätt stora mängder. Vi gör ju bra många portioner i veckan och ska man handla såhär så vill man ha ett avtal som sträcker sig flera år. Det gäller att ha en långsiktig produktion, säger Tommy Levinsson och tillägger:

– Vad jag förstår så finns inte det just idag. Signalen ut till de som idag är kycklinguppfödare, ställ om till ekologisk eller KRAV-godkänt så kommer vi och handlar av er, säger Tommy Levinsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".