Ida, Jens och Jennifer i skolköket på Rudbeckianska Gymnasiet nominerade till White Guide. Foto: Mattias Forsberg/Sveriges Radio

Skolkök nominerat till finsmakarpris

"Man vill vara klimatsmart"
1:32 min

Rudbeckianska gymnasiet i Västerås har nominerats till matpriset White guide i kategorin årets skolrestaurang.

Vi använder mycket närproducerat och ekologiskt, berättar Jens Aineskog, en av kockarna:

– Skolorna går ju mot en ny genre, att man vill vara klimatsmart, ta närproducerat så mycket det går och öka kvaliteten på skolmaten, säger han.

Blir det dyrare än den massproducerade färdigmaten?

– Nej, det blir inte det. Det finurliga är att vi kan minska köttråvaran och öka grönsakerna vilket är lite av tanken också. Att få dem att äta mer grönsaker men att göra det på ett bra sätt.

Ni lagar maten under lunchen, hur hinner ni det?

– Det handlar om planering, tänker man ut matsedeln i god tid så går det. Nu är inte alla rätter så, en köttgryta gör man ju i förväg, men som i dag när vi har fisk så kommer vi att koka den allteftersom.

Vilken respons har ni fått från eleverna?

– Både berg och dal, en del uppskatter det mycket och en del är vana vid tunnpannkakan, oxjärpar och sådant som är färdigt, säger kocken Jens Aineskog. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".