Marcus Jonasson på Kostenheten. Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio.

Vill landstinget betala för ekologisk kyckling?

Marcus Jonasson: Är politiker beredda att betala?
2:37 min

Landstinget Västmanland uppmanar producenter att gå över till ekologisk fågelproduktion. För att klara målet om minst 50 procent ekologiska råvaror vill Kostenheten ha ekologisk kyckling.

På Kost, där man lagar all patientmat i Västmanland och till sjukhuset i Uppsala, arbetar man med att kunna köpa in ekologisk eller KRAV-godkänd kyckling, säger Marcus Jonasson verksamhetschef på Landstinget Västmanlands Kostenhet.

– Vi kommer att göra det bästa för att lyckas. Vi är jätteintresserade av det här. Vi har ju som mål att bli bäst i Sverige på det vi sysslar med och vi ska ha den bästa patientmaten.

– Men när det väl kommer till kritan att man ska gå över, då är frågan om politiker och landstinget är beredda att betala kanske tio kronor mer för vår mat, än vad man gör idag, för att vi ska ha ekologiskt i den här utsträckningen, säger Marcus Jonasson apropå landstingspolitikernas mål om att ha minst 50 procent KRAV-godkända råvaror under den här mandatperioden, 2014 till 2018.

När det gäller ekologisk eller KRAV-godkänd kyckling, som är idag är svår att få tag i så uppskattar han att Kost skulle behöva köpa in 700-800 kg kyckling i månaden och förutom tillgång och pris så måste enheten Kost även ta hänsyn till de upphandlingsregler som finns.

– Men man ska inte tänka så mycket på det än, det största problemet är att det inte finns tillräckligt med leverantörer, säger Marcus Jonasson som uppmanar producenter att gå över till ekologisk eller KRAV-godkänd fågelproduktion.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".