Leif Jennekvist, länspolismästare i Västmanland. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.

Polisens förändringar får kritik

Polisförbundet: Samma misstag en gång till
1:42 min

Den första januari ska stora förändringar inom polisen genomföras. Men Polisförbundet tror inte att det blir så bra som polisen lovar.

– Det finns många goda intentioner om att polisen ska komma närmare medborgarna. Men jag ser att det här kommer sannolikt inte att resurssättas så att vi kan utföra allting som vi lovar att göra, säger Ralf Andersson, ordförande i Polisförbundet i Västmanland.

– Den minnesgode kommer ihåg den närpolisreformen vi hade på nittiotalet, att det var samma idéer där. Det var bra idéer, men det resurssattes aldrig så det gick inte att genomföra fullt ut. Och jag är rädd för att vi kommer att självuppleva samma misstag en gång till.

I sin kritik menar Ralf Andersson också att det finns för lite information om hur de olika förändringarna ska genomföras, och att det istället är för mycket av visioner och annat.

I den nya organisationen ingår att Västmanland blir en del i en region med Uppsala och Gävleborgs län. Uppsala blir huvudorten och vissa saker kommer att centraliseras.

Västmanlands länspolismästare Leif Jennekvist tror att polisen kommer att föras närmare medborgarna, vilket är en grundpelare i förändringarna. Samtidigt säger han att det inte hinns med nu, utan kan dröja flera år.

– Tittar vi på längre sikt så innebär den här reformen att det ska frigöras resurser för det nära polisarbetet ute bland medborgarna. Jag ser att det kommer att infrias.

När kommer det att bli?

– Jag kan inte sätta ett datum på det. Det kommer att ta lite tid, till år 2016-2017. Det är en stor organisation och vi ska ställa om till ett fokus på medborgarna, och det tar sin tid, säger Leif Jennekvist.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".