1 av 3
Kläder hänger till försäljning i second hand-butik. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
2 av 3
Nelda Morosini Oelze, Migrationsverket Västerås. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
3 av 3
Begagnade skor står prismärkta i hylla i second hand-butik. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Migrationsverket letar lägsta pris i second hand

"Det billigaste alternativet"
1:35 min

När temperaturen sjunker visar sig ett stort behov av vinterkläder hos asylsökande som väntar på besked om uppehållstillstånd i Sverige. Migrationsverket hänvisar till billigaste alternativ i second hand-butiker.

Närmare 70 000 asylsökande väntar på besked om uppehållstillstånd runt om i Sverige. Bara i Västmanland handlar det om omkring 2 500 personer.

Få asylsökande är rustade för vintern och för att möta behoven så billigt som möjligt så inventerar Migrationsverket second hand- och lågprisbutiker.

– Vi ringer till de allra största butikskedjorna, de billigaste butikerna och det billigaste alternativet. Det är ju främst second hand-butiker som man vänder sig till, säger Nelda Morosini Oelze, teamledare på Migrationsverket i Västerås.

En asylsökande som bor på en förläggning där det ingår mat, får 24 statliga kronor om dagen som ska räcka till i princip allt utom större inköp som vinterkläder.

Bidraget till vinterkläder kan skifta beroende på var i landet man bor. Det som avgör är lågprisutbud och väderlek. Västmanland ligger lågt, säger asylsökande.

– I snitt betalar vi ut 600 kronor för vuxna och 600-800 kronor per barn, när det gäller de här varmare kläderna för årstiden, vinterkläder, säger Nelda Morosini Oelze.

Summan 600 kronor ska räcka till jacka skor, varma byxor, sjal, vantar och mössa.

Räcker det?

– Ja, det gör det, säger Nelda Morosini Oelze på Migrationsverket i Västerås.

Nej, det går inte ihop, menar asylsökande syrier på Migrationsverkets anläggning Norrbygården i Fagersta.

Men Migrationsverket menar att själva summan egentligen är ointressant. 

– Det som är intressant är att man tillgodoser de sökande med det de behöver så att de får det drägligt. Det är den nivån vi ska uppnå. Sedan är det här ju statliga pengar och vi ska vara sparsamma med dem, säger Nelda Morosini Oelze på Migrationsverket i Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".