Svårt hitta familjehem till flyktingbarn i Västerås

"Mycket oroligheter runtom i världen"
1:26 min

Det är tufft för Västerås stad att hitta familjehem åt ensamkommande flyktingbarn. Antalet barn som kommer hit har ökat enligt Jenny Storm, enhetschef på socialkontor barn och ungdom i Västerås.

– Är det en äldre ungdom så har ju vi boenden för ensamkommande flyktingbarn men är de yngre, under 15 år, så är vi i ett stort behov av familjehem och jourhem, för det räcker inte riktigt till idag, säger Jenny Storm.

Hon berättar att Västerås tog emot 28 barn 2013 och hittills i år har det kommit 66. Av dem är 18 inte är placerade här av Migrationsverket, utan har kommit hit själva.

Tror du att det ökar till nästa år också?

– Det tror jag med all sannolikhet att det kommer att göra. Det är ju mycket oroligheter runtom i världen och det bidrar ju naturligtvis.

– Det är ett stort steg för människor att skicka sina barn ensamma över jorden och inte heller riktigt veta hur resan till det nya och främmande landet kommer att se ut, och det är barn som har erfarenheter med sig, såklart, som behöver väldigt trygga vuxna, stabila runt sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".