Ahmad Mujawaz och Ayad Awini från Syrien visar papperskassar med insamlade kläder. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
1 av 5
Ahmad Mujawaz och Ayad Awini från Syrien visar papperskassar med insamlade kläder. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Högar med insamlade kläder. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
2 av 5
Högar med insamlade kläder. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Ayad Awini och Ahmad Moujawaz tar emot papperskassar med insamlade kläder, som Camilla Bohm-Coleman från Studieförbundet Vuxenskolan lastar ur sin bil. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
3 av 5
Leverans av insamlade kläder. Ayad Awini och Ahmad Moujawaz hjälper Camilla Bohm-Coleman att lasta ur bilen. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Anita Lilja Stenholm. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
4 av 5
Anita Lilja Stenholm är ordförande i Rädda Barnen Norra Västmanland. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
Nelda Morosini Oelze, Migrationsverket Västerås. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
5 av 5
Nelda Morosini Oelze, Migrationsverket Västerås. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Lång väntan på besked om vinterkläder för asylsökande

"Behöver utökat stöd av begagnade kläder"
1:53 min

Asylsökande kan få vänta en månad på besked om bidrag till vinterkläder. För att lösa de mest akuta behoven samlar frivilliga in kläder, men det kan leda till att avslag på bidragsansökan.

Många asylsökande har färdats med båt för att ta sig till Sverige, och har inte mycket med sig, framförallt inte kläder för nordisk vinter.

– Alla dessa personer kommer till Sverige över havet. Om de har kläder så är det kläder för sommaren, inte för vinter, säger Ayad Awini från Syrien som bor på Migrationsverkets anläggning Norrbygården i Fagersta.

Så här långt har 700 ansökningar om bidrag till vinterkläder kommit in till Migrationsverket i Västerås. Det finns nästan 2 000 asylsökande till i Västmanland, så fler är att vänta. Väntetiden på beslut är 25 dagar, nästan en månad. Så för att täcka de mest akuta behoven samlar frivilliga in kläder.

– De är inte rustade för vintern alls. Jag kan inte tala generellt men de som jag har mött, säger Anita Lilja Stenholm, ordförande i Rädda Barnen Norra Västmanland som samlar in kläder till asylsökande.

Ayad Awini och hans landsmän från Syrien hjälper sedan Rädda Barnen genom att ta reda på behoven hos nyanlända asylsökande. Men de frivilliga insatserna kan slå tillbaka.

– Det är ju jättebra om det är på det viset att de har. För vi har att förhålla oss till om de har ett behov eller inte. Är det så att de har fått en jacka och söker om en jacka, då blir det avslag. För då behöver de ingen jacka, säger Nelda Morosini Oelze på Migrationsverket i Västerås.

Rädda Barnens Anita Lilja Stenholm håller inte med. Migrationsverkets 600 kronor till hel vinterutrustning är en orealistisk summa, menar hon.

– Den priskalkylen skulle jag gärna vilja se. Det är otänkbart. Därför behöver de ju utökat stöd utav begagnade kläder, säger Anita Lilja Stenholm, ordförande i Rädda Barnen Norra Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".