Agnes Eriksson. Foto: Privat

Läraren försökte stoppa Agnes tal om mens

"Killarna kan bli äcklade"
3:08 min

När klassen skulle hålla tal ville Agnes Eriksson i Västerås prata om mens. För tabu, tyckte läraren.

Agnes Eriksson, 16 år, går första året i gymnasiet i Västerås. I tisdags fick klassen i uppgift att förbereda ett tal.

– När vi fick uppgiften så var vår lärare väldigt tydlig med att vi skulle prata om saker som är socialt accepterade. Då bestämde jag mig för att prata om något som absolut inte är det, säger Agnes Eriksson.

När ämnet kom upp blev det diskussion i klassrummet och läraren avrådde Agnes från att hålla tal på temat mens.

– Det var inte populärt. "Nej det behöver du inte prata om, killarna kan bli äcklade. Anpassa dig till din publik", säger Agnes.

Vad sade du då?

– Jag tror att jag svarade att jag kan inte rå för att jag har en kropp. Om det äcklar människor är det inte mitt problem, jag kan inte göra något åt saken.

Agnes skrev en artikel om händelsen, som publicerats på Aftonbladet och fått mycket uppmärksamhet. I skrivande stund har den delats på facebook över 7 000 gånger.

– Jag har bara fått positiva reaktioner faktiskt. Sedan kanske jag inte går in och läser alla kommentarer, men de som har skrivit till mig har bara varit positiva. Det är ju väldigt kul att folk gillar att man tar upp ämnet och peppar en, det gör mycket för självförtroendet, det gör att man vill fortsätta kampen.

Agnes vänder sig emot att man som kvinna förväntas dölja att man har mens, över att man ska behöva smussla med tamponger och bindor.

– Det vikitga är att man inte ska behöva skämmas över sin kropp. Halva världens befolkning menstruerar. Fortfarande är det så pinsamt att prata om, man pratar inte om det i det offentliga rummet. Det är synd att det ska vara så tabubelagt, att det ska smusslas.

Om tre veckor ska Agnes och hennes klasskompisar hålla sina tal. Hon tänker inte vika sig.

– Jag kommer att hålla talet oavsett vad som händer. Det har jag bestämt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".