1 av 3
Kunder och cafégäster på Café Valvet. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 3
Karin Gustafsson i Västerfärnebo är glad att Café Valvet blir kvar. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
3 av 3
Anitha Barrsäter Svartådalens Bygdecenter Västerfärnebo. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Post och Café Valvet kvar i Västerfärnebo

Karin Gustafsson: Vi behöver cafét
2:22 min

Vid årsskiftet tar Svartådalens bygdecenter över Café Valvet och postverksamheten i Västerfärnebo.  På orten har det funnits en oro att servicen ska försvinna.

Västerfärnebo-Fläckebo församling har inte råd att driva verksamheten vidare. Det som berörs är caféverksamheten och servicen som post-och apoteksombud.

Karin Gustafsson som bor i kyrkbyn, är lättad över beskedet att verksamheten får vara kvar.

– Det här är ju väldigt bra, det är både bankärenden och apoteksärenden och allt möjligt och det behöver vi. Och sedan en annan sak som är viktigare, det är cafét, säger Karin Gustafsson som kom förbi och köpte frimärken och bullar.

Café Valvet i Västerfärnebo är inte bara ett café där man kan hämta och lämna paket och hämta ut mediciner, det är också en plats där man umgås.

Det var i våras som församlingen gav beskedet om att man inte skulle driva verksamheten vidare och efter en tid av osäkerhet så kommer verksamheten att tas över av Svartådalens bygdecenter, säger Anitha Barrsäter som jobbar med utvecklingsfrågor på orten.

– Det handlar om att vi flyttar vår befintliga bygdecenter verksamhet som vi driver idag i fastigheten intill Handelsboden. Vi kommer att flytta in i Valvets lokaler med den verksamheten och kombinera den med servicefunktionerna. Samt att vi tittar på ett utvecklingsarbete för café delen, säger Anitha Barrsäter.

Hur viktig är postverksamheten?

– Den är jätteviktig. Om vi inte skulle ha kvar den så skulle det innebära att all befolkning i den här bygden skulle få ta sig in till Åkrahallen i Sala varje gång man ska posta eller hämta ut ett paket.

– Det säger sig självt att det är ett stort problem, dels för näringslivet men också för alla äldre som har svårt att transportera sig fram och tillbaka till Sala för att uträtta ärenden, säger Anitha Barrsäter till P4 Västmanland.

En av de som ofta tar en fika på Café Valvet är Ulf som är glad att det ser ut att bli en lösning och att postverksamheten får vara kvar.

– Vi behöver ha en levande landsbygd, för slår det här igen så slår de snart igen butiken och sedan är det bara kyrkan och där kan vi inte träffas på det här viset, så det vore sorgligt, säger Ulf till P4 Västmanland.

Att nu Svenska kyrkan lämnar över driften till Svartådalens bygdecenter innebär att Kent Berg, en av två anställda, kan komma att bli arbetslös vid årsskiftet.

– Jag har varit anställd i kyrkan kortast tid. Jag har jobbat i fem år och hon (Kent Bergs kollega) har jobbat i 14 år i församlingen, så att det är väl lite synd om man inte kan jobba med det som man har lärt sig och kan, säger Kent Berg.

Anitha Barrsäter tillägger att det fattas lite formalia innan allt är fullständigt klart. Men det mesta talar ändå för att Svartådalens Bygdecenter tar över nuvarande service vid årsskiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".